Dzięki wykorzystaniu wielu metod badawczych – nie tylko makroskopowych, ale również przy użyciu kamery fluorescencyjnej oraz obrazu rentgenowskiego badaczom z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego pod kierownictwem prof. UKSW dr. hab. Jacka Tomczyka udało się odkryć ślady próchnicy na zębach trzonowych u dwóch osób dorosłych oraz trzyletniego dziecka. Jej pojawienie się w tamtym okresie związane było z nawykami żywieniowymi – w diecie znajdowały się m.in. owoce runa leśnego czy miód, które bogate w węglowodany, mogły wywoływać tę przypadłość”. ZOBACZ WIĘCEJ: > NAUKA W POLSCE
-
Dr Anna Głusiuk w rozmowie na temat ciąży, porodu i połogu, a także opieki nad noworodkami w czasach średniowiecza.
-
Lekarz na prowincji w okresie PRL-u–problemy i troski środowiska lekarskiego lat 50. i 60. XX w.
-
Mocz i jego charakterystyka w wybranych traktatach średniowiecznych
-
Pseudo-Galen, Czy to, co znajduje się w łonie, jest istotą żywą?
-
Galeni De locis affectis V–VI / Galen – Über das Erkennen erkrankter Körperteile V–VI